kopfoto

Petanque

Het Jeu de Boules is in de jaren zestig door vakantiegangers als spel van Frankrijk mee naar huis genomen. Er worden daarom in het spel nog wel eens Franse woorden gebruikt.

Petanque: 2 voeten naast elkaarHet Jeu de Boules [spel met ballen] is een naam voor verschillende soorten Franse balspelen.
De eigenlijke naam van ons spel is Petanque en staat voor: "met 2 voeten naast elkaar" [zie ook Historie].

Na de oprichting van de Nederlandse Jeu de Boules Bond [NJBB] in 1972 is met de komst van opgeleide trainers, scheidsrechters en wedstrijdleiders het spel in Nederland ook een sport geworden, erkend door N.O.C./N.S.F.

Het huidige Petanque [Jeu de Boules] wordt gespeeld met metalen ballen. Het is een teamsport, oorspronkelijk alleen gespeeld door triplettes [drietal - team met 3 spelers met elk 2 boules]. De wereldkampioenschappen worden alleen door triplettes gespeeld. Nu wordt het spel ook veelal door doublettes gespeeld [tweetal - teams met 2 spelers met elk 3 boules].

De basisregels van het spel zijn eenvoudig:
Het team dat de toss heeft gewonnen, zoekt een terrein uit en maakt een cirkel van 50 centimeter. Vanuit de cirkel werpt een speler van dit team de but [houten balletje van 3 centimeter] tussen 6 en 10 meter. Een speler van dit team probeert vanuit de cirkel een boule zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen.

Nu komt een speler van de tegenpartij aan de beurt, die gaat proberen een boule dichter bij de but te plaatsen. Lukt dit niet, dan moet een nieuwe poging worden ondernomen. Dit kan zo doorgaan, totdat alle boules van één team zijn gespeeld. In dit geval heeft het andere team nog vijf boules te spelen en een kans op veel punten.
Lukt het de tegenpartij wel een boule dichter bij de but te werpen, dan is het eerste team weer aan de beurt.

Je zou dus kunnen zeggen dat je moet spelen als het andere team op punt ligt of als het andere team geen boules meer heeft.

Als alle boules van beide teams zijn gespeeld, wordt gekeken hoeveel punten er zijn gescoord. Elke boule die beter ligt dan de dichtstbijzijnde boule van de tegenpartij levert één punt op.
Een winnend team kan per werpronde minimaal 1 punt en maximaal 6 punten scoren.

Puntentelling
2 punten voor team A                                           1 punt voor team B

Het team dat de voorgaande werpronde heeft gewonnen, mag de nieuwe werpronde beginnen. Er wordt een nieuwe werpcirkel getrokken op de plaats waar de but het laatst lag.
Het team dat na de laatste werpronde als eerste 13 punten heeft, is winnaar.

Er zijn natuurlijk meer regels en veel mogelijkheden om het spel te spelen.
Zoals, in plaats van een boule te plaatsen, de op punt liggende boule weg te spelen, door deze boule weg te schieten.
Met wat meer spelervaring zul je ontdekken, dat als je beter wordt in het plaatsen en schieten, de spelsituatie en het tactische inzicht belangrijk worden.

Leer je eigen kansen inschatten: kan ik de boule die op punt ligt verbeteren door te plaatsen of moet ik schieten om die boule weg te halen, met het risico dat de tegenstander een volgende boule weer net zo mooi op punt legt?
Meestal zijn we erop gefixeerd om zelf een punt te scoren, maar soms kan het goed zijn om te voorkomen dat de tegenpartij veel punten scoort.

Als we te veel boules moeten spelen om het punt van de tegenstander te verbeteren is het vaak beter om te zorgen dat je het de tegenstander moeilijk maakt, bijvoorbeeld door voor de boules van de tegenpartij en de but te plaatsen dan doorgaan in het proberen hun punt te verbeteren.
Een boule die tegen de beste van de tegenstander ligt, levert voor jouw tegenstander problemen op. Wanneer hij schiet om jouw boule te verwijderen, gaat zijn eigen boule ook mee en heeft hij dus minder punten.
Blijf je eigen kansen goed inschatten, te overmoedig spel wordt meestal afgestraft. Vier boules verspelen op een goed punt van je tegenstander kan je tegenstander veel voordeel opleveren.

Tenslotte, het spel kan eenvoudig recreatief gespeeld worden, maar het spel kan ook als sport gespeeld worden in de Nationale Competitie en op grote toernooien.
Een ieder maakt zijn eigen keuze.