kopfoto

Het materiaal

De boules

 

Zoals dat hij elke sport het geval is, is er ook hier sprake van kwaliteitsverschil als het om materiaal gaat. Bij een boule komt het er op aan dat de boule precies rond is en niet na korte tijd vervormt, wat het rollen moeilijk maakt.

 

Bij aanschaf moet er vooral op worden gelet dat er fabrikanten zijn die drie tot vijf jaar garantie geven op de boules. Reglementair moeten bij wedstrijden de boules voldoen aan een goedkeuring door de FIPJP [Féderation de Pétanque et Jeu Provenςale] en de volgende eigenschappen hebben:

De boule moet van metaal zijn met:
  - een diameter tussen 7.05 en 8 cm,
  - het gewicht tussen 650 en 800 gram,
  - het gewicht, het merk en het serienummer moeten zijn ingegraveerd

 

De gesteldheid van de oppervlakte van de boule is niet gereglementeerd. Deze kan glad zijn of meerdere groeven vertonen.
De keuze van de boule hangt af waarvoor die in het spel wordt gebruikt. Voor elke werpsoort zijn verschillende bewerkte boules voorhanden die de voorkeur genieten.

 

Kleine boules hebben het voordeel dat, wanneer ze achter een grotere komen te liggen, wat moeilijker zijn weg te schieten. Een kleinere boule is nu eenmaal moeilijker te raken.
Een zwaardere boule heeft het voordeel dat de boule niet zo gemakkelijk van haar baan afwijkt door kleine hindernissen als steentjes, bladeren enzovoort.
Ook zal een zwaardere boule door haar massa, wanneer de boule door een andere boule wordt geraakt, niet zover weg rollen.

 

Het aantal groeven is afhankelijk van het doel waarvoor de boule wordt gebruikt. Een gladde zal makkelijker doorrollen dan een boule met groeven die meer grip op de bodem heeft. Een doorslaggevende reden voor het kiezen van een boule is allereerst dat zij goed in de hand ligt.


Omdat een boule hol is, is het gewicht van de boule is niet evenredig met de diameter.

Een boule kan naar eigen keuze worden aangeschaft, hoe dan ook gemerkt.
In het algemeen kan worden gesteld dat een plaatser met een kleinere en zwaardere boule met twee tot vier groeven speelt en een schutter een lichtere en een wat grotere boule gebruikt.


De beginner wordt aanbevolen een boule te gebruiken met een gewicht van 700 tot 720 gram, met 1 tot 2 groeven, waarmee een compromis wordt gesloten tussen beide manieren van werpen.

 

Productie_Obut

MR_64955Voor de fabricage van boules worden ronde stukken staal gesneden. Deze worden vervolgens verhit en plat gewalst.
De volgende stap is dat deze bordvormige modellen tot halve boules worden gevormd.
Beiden worden aan elkaar gelast en daarmee is de ruwe boule klaar.

Nu wordt de oppervlakte bewerkt en daarna de groeven, het gewicht en de firmanaam aangebracht. In een oven worden de boules vervolgens tot gloeien gebracht. Door de boules te dompelen in een speciaal bad worden ze gehard.

 

De oppervlakte wordt nu gepolitoerd en soms ook nog verchroomd.

Menige firma fabriceert haar boules handmatig [La boule Bleu]. Bij anderen loopt het proces automatisch [La Boule Obut]. Daarom liggende de productiegetallen respectievelijk bij 60.000 en 3.000.000 per jaar. Opgaven volgens de Marketingdirector van de fa. Obut.

 

Het doelballetje [het But].

 

Het but is van hout [tegenwoordig ook wel van kunststof] en heeft een diameter van 3 cm. Beukenhout is het meest geëigend voor de vervaardiging van het but. Deze houtsoort vervormt niet zo snel en voorkomt dat het but eivormig wordt. Het is van belang dat het but absoluut rond is, om het goed te kunnen plaatsen.

De reglementen staan toe dat het but, om het beter zichtbaar te maken, wordt geverfd.

 

Nuttige hulpmiddelen.

 

Naast drie boules en een but is er aan uitrusting niet veel meer nodig.
Aanbevolen wordt om steeds een doekje bij je te hebben om na een worp de boule schoon te vegen of te drogen als de boule nat is.

 

Een afstand tussen boule en but kun je niet nauwkeurig meten door gebruik te maken van voet, hand of vingerbreedte.
Daarvoor kun je beter een rolmaat gebruiken of een doelmatig meetinstrument met een uitschuifbaar uiteinde. Hiermee kan de afstand millimeterprecies worden bepaald.


Verder is er nog een speciale boulemagneet, die het bukken naar iedere op te rapen boule overbodig maakt.

Voor de aanschaf van boules is www.la-boule.nl op internet een goed adres voor vele merken goedgekeurde boules en overige artikelen.